Vitamine D kopen in de apotheek

Vitamine D

Het kabinet heeft eind mei 2022 het advies van het Zorginstituut overgenomen om per 2023 alle Vitamine D uit het basispakket te halen. Samen met patiëntenorganisaties en ouderenbonden roept de KNMP de Tweede Kamer op om vitamine D in het basispakket te houden. Apothekers maken zich grote zorgen over de medische, maatschappelijke en financiële gevolgen van de voorgenomen uitstroom.

In opdracht van het ministerie van VWS heeft het Zorginstituut dit advies opgesteld. In aanloop naar dat advies heeft de KNMP al in consultatierondes en bijeenkomsten haar zorgen en bezwaren geuit. Daarin legt de apothekersorganisatie nadruk op de gezondheidsgevolgen van verminderd gebruik van vitamine D door kwetsbaren.  De uitstroom van vitamine D strookt niet met de roep om meer te investeren in preventiezorg en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen Nederlanders. Ook zien de patiëntenverenigingen, seniorenorganisaties en apothekers dusdanig negatieve gevolgen voor de therapietrouw dat de uitstroom juist kan leiden tot een stijging van zorgkosten door extra fracturen, met extra beroep op revalidatie, (wijk-)verpleging en mantelzorg.

Vitamine D vergoeding

Vanaf 01 januari 2023 moet u zelf betalen voor vitamine D.

Medicijnen met vitamine D worden namelijk vanaf 01 januari 2023 niet langer vergoed.

Meer informatie leest u in onderstaand artikel.

Medicijnen met vitamine D worden vanaf 1 januari 2023 niet langer vergoed. Dit is een besluit van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid wil daarmee geld besparen. De Rijksoverheid vindt namelijk dat mensen vitamine D zelf kunnen betalen.

Om welke vitamine D gaat het?

Het gaat om:

–       medicijnen met alleen vitamine D: colecalciferol en calcifediol.

–       medicijnen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur.

–       Alfacalcidol en calcitriol zijn andere soorten vitamine D.  Deze medicijnen blijven vergoed voor sommige personen. Wilt u weten of deze medicijnen voor u vergoed blijven? Vraag dit gerust aan uw apotheker.

Ik heb een aanvullende verzekering. Krijg ik mijn medicijn met vitamine D wel vergoed?

Dit bepaalt uw zorgverzekeraar. De vergoedingen uit de basisverzekering zijn hetzelfde voor elke zorgverzekeraar. De aanvullende verzekering mag elke

zorgverzekeraar zelf bepalen. U zorgverzekeraar bepaalt dus zelf of het medicijnen met vitamine D zal vergoeden uit de aanvullende verzekering.

Wilt u hier meer over weten? Vraag dit dan aan uw zorgverzekeraar.

 

 

 

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op verschillende (wetenschappelijke) bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

 

Wat is het advies van uw apotheker?

Het is voor uw gezondheid belangrijk om uw medicijnen met vitamine D gewoon te blijven slikken. Aan de werking van vitamine D verandert namelijk niets. Blijf daarom gewoon de voorgeschreven hoeveelheid gebruiken. Uw apotheker neemt de medicijnen met vitamine D op in uw medicijnoverzicht.

Ik gebruik vitamine D in een hoge sterkte. Heb ik nog een recept nodig?

Ja, u heeft nog steeds een recept nodig voor medicijnen met vitamine D in een hoge sterkte. Ook al wordt uw medicijn met vitamine D niet meer vergoed. Voor de meeste medicijnen met een lage sterkte van vitamine D heeft u geen recept nodig.

Wat moet ik doen als ik mijn medicijn met vitamine D niet kan betalen?

Vraag aan uw apotheker of er medicijnen met vitamine D zijn met een lagere prijs.

Kunt u dat ook niet betalen? Dan kunt u mogelijk hulp vragen bij de gemeente.

 

Waar kan ik meer informatie vinden over mijn medicijn met vitamine D?

Wilt u meer informatie en meer weten over uw medicijn met vitamine D? Lees dan de informatie over uw medicijn op deze site:

 

vitamine D

calciumfosfaat met vitamine D

calciumcarbonaat met vitamine D

calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen

alendroninezuur met vitamine D

alendroninezuur met calciumcarbonaat en vitamine D

calcifediol

 

 

 

https://www.apotheek.nl/zorg-van-de-apotheker/vitamine-d-veelgestelde-vragen#waar-kan-ik-meer-informatie-vinden-over-mijn-medicijn-met-vitamine-d?

https://www.knmp.nl/dossiers/vitamine-d

Narrowcast vitamine D